Inspirasjon fra Interiørkollektivet

Hva med ost til gløgg og peppekaker?

 

Ost er ikke det første vi nordmenn tenker på når julebordet skal dekkes. Men i Sverige er det tradisjon å servere ost sammen med pepperkaker og gløgg. Har du ikke prøvd, bør du! Svensken Fredrik Lundqvist er veldig glad i ost. Siden 2008 har han drevet Who Cut the Cheeze?, en osteblogg om smaksopplevelser og andre eventyr koblet til ost. Fredrik byr på tre osteforslag og svigermors gløggoppskrift.

 

— I dag spiser vi mest ostekopier. Ferdigpakket ost produsert i en ostefabrikk. Formålet med bloggen min er å trekke frem de ekte ostene. De som fremstilles for hånd av lidenskapelige mathåndverkere, sier Fredrik.

Han drømmer om å åpne en kombinert ost- og vinbar. Eller en liten ostebutikk der han skulle selge rare oster og hjemmelagde marmelader. Fredriks egen osteinteresse ble vekket nettopp i en ostebutikk. Han var stadig innom og ble etterhvert venn med eieren. Nå spiser de jevnlig god ost sammen, og Fredrik, som er grafisk formgiver, har laget hjemmesiden deres.

Gløggen serverer vi i VÄRME tekanne. Den krøllete linduken er på moten akkurat nå, og vi har laget vår av AINA linstoff.

- Dersom du kommer til ostebutikken en fredag eller lørdag, får du ikke spesielt god service, sier Fredrik. Da er det ofte så mye folk der. Men gå dit noen dager i forveien, så får du prøvesmake på alt og svar på alle spørsmål. Ofte får du også forslag til vin som passer til osten.

Fredrik synes at du skulle unne deg en riktig god ost til jul og at du skal kjøpe den i bit, ikke ferdigpakket. Til gløgg og pepperkaker anbefaler Fredrik en klassisk blåmuggost, og han har forslag til tre ulike ostetyper. Fra sterk til middels og mild.

Den første osten er en ekstralagret roquefort fra Sør-Frankrike. Når Fredrik åpner papiret rundt osten, blir han helt fra seg av fryd. Den dufter sterkt!

Den andre osten er en nærprodusert og økologisk ost – Sörmlands Ädel fra Jürss Mejeri i Flen. Den har vunnet mange priser, forteller Fredrik.

Den tredje osten er en gorgonzola fra Nord-Italia, som er litt mildere og mer kremete. Noe for den som ikke liker så sterk ost.

Det moderne ostebordet dekker vi med SMARTA skåler og SMARTA fat.

Fredrik tipser oss også om en god engelsk, svart trekullkjeks som alternativ til pepperkakene. Men aller helst dropper han både kjeks og brød, han liker å dyppe osten rett i marmeladen! Han foreslår en rosmarin- og kvedemarmelade til blåmuggostene i stedet for kjeks. Marmeladesmaken er ikke helt ulikt pepperkake.

- Lag gjerne din egen gløgg til jul, det er kjempeenkelt, sier Fredrik og byr på gløgg etter svigermors oppskrift. Og glem ikke å servere osten romtemperert, da smaker den best!

Svigermors gløggoppskrift:

7,5 dl vann
8 dl sukker

1 ts sitronsyre

1 pose gløggkrydder (eller kjøp krydderet separat)
3 flasker rødvin (billig spansk)

70 cl sprit (ren 40 %)

1 liten flaske aromatisk tinktur [S1] (kjøpes på apoteket)

 

Slik gjør du:

Kok vann, sukker, sitronsyre og gløggkrydder. Avkjøl.
Når det er avkjølt - tilsett vin, sprit og en liten flaske aromatisk tinktur.
La det stå en stund, sil og hell på flasker. Sett gjerne en fin etikett på flasken.
Ferdig!

Foto: Nina Broberg

 

Kommentarer

slovak hermes handbags

hermes 900 Hva med ost til gløgg og peppekaker? | Interiørkollektivet | LIVET HJEMME

Lør, 2014-02-01 18:25 Mark this comment as abusive 
hermes bags store

hermes usa headquarters Hva med ost til gløgg og peppekaker? | Interiørkollektivet | LIVET HJEMME

Sun, 2014-02-02 11:38 Mark this comment as abusive 
spain hermes handbags

hermes belt 32mm Hva med ost til gløgg og peppekaker? | Interiørkollektivet | LIVET HJEMME
spain hermes handbags http://www.kurtz.se/so-kelly-bag-hermes-Spain-Hermes-6561.aspx

Ons, 2014-02-12 14:17 Mark this comment as abusive 
hermes navy

replica hermes handbags australia Hva med ost til gløgg og peppekaker? | Interiørkollektivet | LIVET HJEMME

Tor, 2014-02-13 12:42 Mark this comment as abusive 
men hermes belt price

hermes uk prices Hva med ost til gløgg og peppekaker? | Interiørkollektivet | LIVET HJEMME

Man, 2014-02-17 16:53 Mark this comment as abusive 
hermes ireland

hermes bags china 50 etf Hva med ost til gløgg og peppekaker? | Interiørkollektivet | LIVET HJEMME

Fre, 2014-02-21 05:32 Mark this comment as abusive 
svizra hermes bags

hermes bags replica underground Hva med ost til gløgg og peppekaker? | Interiørkollektivet | LIVET HJEMME

Lør, 2014-02-22 12:47 Mark this comment as abusive 
christian louboutin boutique

louboutin heels burlesque Hva med ost til gløgg og peppekaker? | Interiørkollektivet | LIVET HJEMME

Sun, 2014-03-02 01:27 Mark this comment as abusive 
Augustus

hi!,I really like your writing very a lot! percentage we
communicate more approximately your article on AOL? I need an expert in this
area to unravel my problem. Maybe that's you!
Having a look forward to look you.

Lør, 2014-03-08 05:53 Mark this comment as abusive 
slovak hermes handbags

hermes bags replica x metal Hva med ost til gløgg og peppekaker? | Interiørkollektivet | LIVET HJEMME

Lør, 2014-03-08 12:17 Mark this comment as abusive 
  • < Vis forrige

Kommenter

Alle kommentarer gjennomgåes automatisk for å unngå spam
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.